Een jaarrekening publiceren? Nee, hoeft niet
Terug naar overzicht
blog

Een jaarrekening publiceren? Nee, hoeft niet

Niet elke organisatie dient haar jaarrekening op te maken en neer te leggen bij de Nationale Bank van België. Misschien kunt u ook ontsnappen aan deze publicatie en de kosten die aan de neerlegging verbonden zijn. Maar dan dient u wel het juiste statuut te kiezen.

Kostprijs neerleggen jaarrekening

Een jaarrekening neerleggen bij de Nationale Bank van België kost al snel 400 euro. Het tarief varieert volgens een aantal criteria. Zo kunt u al kosten besparen door de manier waarop u uw jaarrekening indient:

  • via het internet in de vorm van een gestructureerd databestand
  • via het internet in de vorm van een PDF-bestand
  • via de post op papier

Verenigingen en stichtingen betalen fors minder: minimum 79 euro. De gedetailleerde neerleggingskosten voor ondernemingen vindt u hier.

Deze organisaties moeten niet publiceren

Voldoet u aan bepaalde voorwaarden, dan hoeft u geen jaarrekening te publiceren. De volgende partijen ontsnappen aan de verplichte publicatie van de jaarrekening:

  • Natuurlijke personen die handelaar zijn.
  • Eenmanszaken.
  • Kleine vennootschappen waarvan de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn, zoals vennootschappen onder firma en gewone commanditaire vennootschappen.
  • Grote vennootschappen wanneer geen enkele vennoot een rechtspersoon is en waarvan de vennoten onbeperkt aansprakelijk zijn.
  • Landbouwvennootschappen.
  • Ziekenhuizen, uitgezonderd wanneer ze de vorm hebben van een handelsvennootschap met beperkte aansprakelijkheid of van een grote of zeer grote vzw.
  • Ziekenfondsen, beroepsfederaties, scholen en instellingen voor hoger onderwijs, uitgezonderd wanneer ze opereren onder de vorm van een grote of zeer grote vzw.
  • Geliquideerde vennootschappen van zodra  ze hun vereffening hebben afgesloten.

Interne jaarrekening is wel verplicht

Dit betekent niet dat u geen jaarrekening dient op te stellen. Elke organisatie is verplicht om zijn cijfers te bundelen in een boekhouding en een jaarrekening. Alle bedrijven moeten dus wel een interne jaarrekening opmaken. Soms – als u personeel in dienst heeft (gehad) – dient u ook een sociale balans in te dienen bij de Nationale Bank.

Het nadeel voor de buitenwacht is dat financiële gegevens over deze kleinere bedrijven dan ook zeer moeilijk te vinden zijn. Gespecialiseerde bureaus voor bedrijfsinformatie zoals Graydon omzeilen dit gebrek aan een jaarrekening door andere bronnen (big data) te gebruiken. Op die manier is het alsnog mogelijk om een correct oordeel te vormen over de kredietwaardigheid en de financiële stabiliteit van een bedrijf.

Wilt u alles te weten komen over jaarrekeningen? Download dan zeker het gratis e-book:

De jaarrekening lezen voor dummies

Gelijkaardige publicaties