Een bedrijf overnemen: 3 basiscontroles
Terug naar overzicht
blog

Een bedrijf overnemen: 3 basiscontroles

Wil u een bedrijf overnemen, dan dient u zich grondig te informeren. In eerste instantie dient u het over te nemen bedrijf helemaal door te lichten. Voer zeker de volgende drie controles uit om na te gaan of het bedrijf in uw plannen past.

Voor u een contract ondertekent en een overnamebedrag afspreekt, moet u het bedrijf dat u op het oog hebt onder de scanner leggen. De volgende drie controles vormen de basis voor verdere stappen, informatierondes en gesprekken met experts. Vul tot slot aan met uw persoonlijk gevoel.

1e controle: bedrijfswaarde en overnameprijs?

De overnameprijs van een onderneming bepalen, is niet eenvoudig en daar zijn twee redenen voor.

  1. Eerst moet de effectieve waarde bepaald worden van het bedrijf.
  2. Daarna moeten beide partijen een akkoord bereiken over hoe deze waarde zal omgezet worden naar een overnameprijs. Dat er verschillende berekeningsmethodes bestaan om de waarde van een bedrijf te bepalen, helpt niet echt. Kom met de verkoper overeen welke methode jullie zullen gebruiken. Of zoek samen met een professionele en objectieve partij naar waardemaatstaven om de prijs te schatten.

Er zijn drie methoden die vaak gebruikt worden om de bedrijfswaarde te berekenen.

Intrinsieke waarde. Alle balansposten worden omgerekend naar hun actuele waarde, zodat het werkelijke eigen vermogen resteert. Zo zal het bedrijfsgebouw de marktwaarde krijgen, en niet meer de aanschafwaarde minus afschrijvingen.

Rentabiliteitsmethode. Bedrijven houden hun winst zo laag mogelijk (om zo weinig mogelijk belastingen te betalen), maar dat resulteert automatisch in een te lage overnameprijs. Daarom moet eerst de werkelijk behaalde winst berekend worden. Vervolgens wordt deze representatieve winst met een factor (bijvoorbeeld een factor vier) vermenigvuldigd om de uiteindelijke overnameprijs te berekenen. Met de balans wordt verder geen rekening gehouden.

Netto-Contante-Waarde-methode. De verwachte toekomstige netto-kasstroom - wat het geld is dat het bedrijf instroomt en uitstroomt - wordt afgewaardeerd tegen de rente, die de koper aan zijn bank betaalt om geld te lenen. 'Contant maken' noemt men dit.

2e controle: is de lening realistisch?

Als u weet welk bedrag u op tafel moet leggen, kunt u dit aftoetsen bij kapitaalleveranciers, uw buikgevoel, toekomstprognoses, ... Ook hiervoor kunt u niet te veel tijd nemen, maar laat u niet onder druk zetten.

Geef de partijen waarmee u spreekt maximaal inzage in het dossier. Onderhandel niet alleen eerlijk, maar ook sterk. Wanneer u verschillende investeerders of financiële instellingen over de brug kunt trekken, kunt u hun voorwaarden tegen elkaar uitspelen. Hoe minder zwaar uw afbetalingsplan weegt, hoe mooier de toekomst voor u en uw nieuwe zaak eruit ziet.

Let op: cijfers uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Ze geven u een beeld van hoe het bedrijf kan blijven draaien en of u daarmee uw overnamelening kunt financieren.

3e controle: past het bedrijf in uw toekomstvisie?

De cijfers staan nu in uw businessplan. Maar hebt u ook een visie? Wat wilt u doen met het bedrijf dat u hebt overgenomen? Zijn uw toekomstplannen realistisch en past de onderneming in uw bedrijfscultuur?

Hoe dynamisch is het bedrijf? Wie zijn de handelspartners en klanten? Zullen ze de onderneming trouw blijven wanneer u het bedrijf overneemt? Welke waarde en kennis van de bedrijfsleider is onmisbaar? Is het bedrijf wel verkoopklaar?

Hoe is het verder gesteld met het personeel? Zijn er vakbonden waar u rekening mee moet houden? Praat daarom met zoveel mogelijk stakeholders. Vergeet daarbij het personeel niet.

Bereid u grondig voor op een bedrijfsovername.

Lees ook het ePaper:

Met succes een bedrijf kopen of verkopen

Gelijkaardige publicaties