Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

De kapotte grammofoonplaat: Hoe kunnen we ons intern incasso verbeteren?

Het antwoord op deze vraag ligt vaak niet waar we het verwachten. Sneller rappelleren, meer telefonisch contacteren zal zeker helpen, maar de sleutel ligt niet bij Finance alleen. Het antwoord ligt bij Sales en Marketing. En bij de samenwerking tussen de 3 diensten.

Er wordt heel veel gepalaverd over het verbeteren van de effectiviteit van het debiteurenbeheer. Nieuwe performante softwareprogramma’s worden geïmplementeerd, zinvolle strategieën worden opgezet en accurate rapporten worden gemaakt. Collectors worden aangeworven en krijgen een te behalen budget opgelegd… Allemaal nobele acties, maar de waarheid is dat als Sales, Marketing en Finance wat beter op elkaar afgestemd zouden zijn, we heel wat minder openstaande vorderingen zouden hebben en we minder tijd en kosten zouden moeten besteden aan het oplossen van problemen.

Soms lijkt het wel of ik een kapotte grammofoonplaat ben. Ik heb dit al 7 x 70 maal gezegd: l’union fait la force. Eendracht maakt macht. En toch… Heel weinig bedrijven brengen dit in de praktijk. Voor veel ondernemingen blijft het debiteurenbeheer hét vangnet voor de problemen door andere diensten aangebracht. Vaak zijn de gaten in het net te groot en ontstaan er daardoor omvangrijke verliezen.

Zo was ik laatst nog bij een bedrijf in de bouwsector ( ± 50 werknemers). De financieel verantwoordelijke was heel ongelukkig. Hij had een faillissement te verwerken gekregen van een van hun grootste klanten. 500.000 EUR was verloren gegaan en het ergste van al was dat hij het had zien aankomen en gewaarschuwd had: “Blijf eraf, het gaat daar niet goed. Vraag waarborgen”, had hij gezegd. De Sales-verantwoordelijke had dit niet nodig gevonden. Met alle gevolgen van dien. Dit bedrijf genereert gemiddeld 15 MIO omzet en heeft een verkoopmarge van 3%. Het zal voor hen heel moeilijk zijn om dit boekjaar positief af te sluiten.

Gelijkaardige publicaties