De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

De 9 voordelen van reverse factoring

De economie trekt weer aan. Er zijn kansen om te groeien. Maar waar blijft uw geld? Staat het geparkeerd bij uw debiteuren? Frustrerend: de handel trekt aan, maar u hebt onvoldoende werkkapitaal om verder te investeren. Uit mijn ervaring biedt reverse factoring 9 voordelen voor uw bedrijf.

1. Eerder geld

Bij reverse factoring wordt niet gekeken naar uw eigen kredietwaardigheid, maar naar die van uw klant. Als uw debiteur kredietwaardig is, dan stort de financieringsinstelling (vaak een bank) binnen enkele dagen het volledige factuurbedrag op uw rekening. Indien u eerder over het geld beschikt, dan kunt u sneller activiteiten ontplooien en het beoogde rendement behalen door sneller in te spelen op de marktbehoefte.

2. Meer geld

Bij traditionele factoring krijgt u vaak maar 85% van het factuurbedrag voorgefinancierd. Bij reverse factoring is dit 100% minus de fee voor de financiële instelling. Maar deze fee is lager aangezien het alleen gaat om vooraf goedgekeurde facturen.

3. Minder risico

Blijft een debiteur in gebreke, dan moet u bij traditionele factoring het voorgefinancierde factuurbedrag terugbetalen. Bij reverse factoring draagt de financiële instelling het risico op wanbetaling.

4. Lagere fee

Hoe kredietwaardiger uw klant, hoe goedkoper een financiële instelling zal financieren. Omdat het enkel om goedgekeurde facturen gaat (minder betalingsrisico) is de premie lager dan bij traditionele factoring.

5. Betere ratio’s

Bij traditionele factoring is het voorgefinancierde bedrag een lening. Die moet u terugbetalen als uw debiteur niet betaalt. Bij reverse factoring bestaat het risico op wanbetaling niet. Het voorgefinancierde bedrag kan meteen als eigen vermogen in de boeken.

6. Ook geschikt voor de kmo

Kleinere bedrijven missen vaak de spreiding in de debiteurenportefeuille die de financier vraag bij traditionele factoring. Bij reverse factoring kijkt de financier naar individuele debiteuren. Spreiding hoeft niet, waardoor reverse factoring ook voor de kmo een goede optie is.

7. Beter voor uw klant

Bij reverse factoring krijgt ook uw klant meer werkkapitaal, omdat zijn facturen voorgefinancierd worden. Daarnaast heeft uw afnemer de mogelijkheid om met de financier te onderhandelen over een langere betaaltermijn. De afnemer versterkt de supply chain voor financieel gezondere leveranciers. Tot slot kan uw afnemer delen in de fee van de financier door sneller te betalen.

8. Gezondere relaties

Bij traditionele factoring heeft de financiële instelling minder belang bij het in stand houden van de goede relatie tussen leverancier en afnemer. Bij reverse factoring heeft de financiële instelling direct voordeel bij een goede relatie met uw afnemer.

9. Meer inzicht

Bij reverse factoring krijgt u meer inzicht in het betalingsproces van uw debiteur en zijn leveranciers. Dit zorgt voor transparantie en vertrouwen.

Hebt u geld dat vastzit bij uw debiteuren? Bekijk dan eens de mogelijkheden rondom reverse factoring.

Lees ook het e-book met 16 mogelijkheden om uw onderneming te financieren:

Hoe uw bedrijf slim financieren?

Gelijkaardige publicaties