Artikel
Geschreven door Arjen Klijs
Posted on 26/02/2016

Cryptocurrency, Bitcoin, Ethereum, … de laatste ontwikkelingen

648 keer gelezen

De wereld van de cryptocurrency is een vernieuwende en snel veranderende omgeving. Zelfs binnen de community zijn er heel wat tegenstrijdige beweringen. Voor iedere theorie die het toekomstige succes van Bitcoin bewierookt (Thought Bitcoin Was Dead? 2016 Is the Year It Goes Big), is er een andere theorie die dit weer volledig onderuit haalt.

In dit recente artikel stelt één van de grondleggers van Bitcoin dat Bitcoin is mislukt en het fundament kapot is. Hij geeft hiervoor de volgende redenen:

  • Het systeem is in handen van enkele individuen.
  • Het wordt steeds moeilijker om bestaand geld over te schrijven.
  • Het is voortaan mogelijk om betalingen terug te trekken nadat goederen gekocht zijn.
  • Het achterliggende systeem (de bitcoin blockchain) is erg groot en zorgt voor gekke, niet-kloppende betalingen.
  • Het achterliggende systeem is in handen van China.
  • De mensen achter het systeem leven op voet van oorlog met elkaar.

Redenen die overigens razendsnel onderuit gehaald worden door anderen. Wanneer we Bitcoin even laten voor wat het is en naar het grotere plaatje kijken, zien we andere interessante ontwikkelingen.

In de voetsporten van cryptocurrency worden er namelijk op basis van dezelfde technologie toepassingen ontwikkeld, die mogelijk nog veel spannender zijn. Ethereum is zo’n ontwikkeling.

Ethereum

Ethereum is vrij complex. Het is een technologie die het mogelijk maakt om waarde uit te wisselen (zoals geld) binnen het decentrale netwerk en bovenop deze waarde een stukje programmeercode mee sturen. Om deze code te laten uitvoeren, betaalt u met de waarde die u meestuurt.

Dit betekent dat u een enorme decentrale computer bouwt, die enerzijds simpele (financiële) bewerkingen kan uitvoeren. Denk aan de automatische maandelijkse storting van het zakgeld van uw zoon of dochter. Anderzijds dient het systeem ook complexe berekeningen zoals ‘predictive analytics’ aan te kunnen. Banken bouwen hiervoor nu in eigen beheer enorme datacentra.

Impact op financiële en technologische sector

Belangrijk is om te realiseren dat de software die op deze technologie draait, volledig onafhankelijk kan opereren omdat het niet op één computer draait. Wanneer bijvoorbeeld Twitter op deze technologie draait, zou dit niet te filteren, te controleren of te stoppen zijn door één instantie. Microsoft en Google hebben op dit moment projecten lopen die het mogelijk maken om op een simpele manier gebruik te maken van de computerkracht van het decentrale netwerk.

Ethereum bevindt zich in de experimentele fase, maar heeft de potentie om een grote impact te hebben op zowel de financiële als de technologische sector.

Zelf aan de slag met Bitcoins

Wilt u zelf gaan handelen en gokken op de waardeverschuivingen van digitale munten of Bitcoins kopen? Neem dan zeker hier een kijkje.