De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Crowdfunding: een alternatieve financieringsvorm

Voorzichtige banken eisen vaak uitgebreide garanties of weigeren resoluut leningen en dat is jammer. Zo blijven immers heel wat ideeën in de kast zitten. Creatieve ondernemers proberen daarom andere paden te bewandelen om hun projecten te financieren. Crowdfunding, waarbij ze een beroep doen op het kapitaal van particuliere beleggers en investeerders, is er zo één van.

Aanvankelijk leek vooral de muziek- en de kunstsector te profiteren van de alternatieve financieringsvorm. In België kennen wij onder andere zanger Tom Dice die via crowdfunding zijn eerste plaat financierde. Zijn project werd letterlijk een hit. Ook schaatser Bart Swings en de Belgian Bullets, het Belgische bobsleeteam, deden een beroep op het grote publiek om hun trainingskampen te financieren. Verder weg van onze deur bekostigde Barack Obama, president van de Verenigde Staten, zijn verkiezingscampagne via crowdfunding. Maar er zijn eindeloos veel succesverhalen in de meest uiteenlopende sectoren te vinden.

Crowdfunding groeit wereldwijd explosief

Wereldwijd werd in 2012 liefst 2 miljard dollar opgehaald. Bijna een verdubbeling tegenover 2011. In 2013 passeerde crowdfunding al de kaap van de 5 miljard dollar. Analisten voorspellen dat dat recordbedrag ook dit jaar weer gemakkelijk zal sneuvelen. In België loopt het vooralsnog niet storm voor crowdfunding, zodat heel wat maatschappelijk kapitaal op de spaarboekjes onaangeroerd blijft.

Hoe werkt crowdfunding?

Bij crowdfunding doen de initiatiefnemers een beroep op het publiek (the crowd) om hun project te financieren. Ze wenden zich hiervoor tot gespecialiseerde internetplatforms om hun project aan te prijzen en het publiek te overtuigen. De grote massa kan het initiatief steunen door een kleine gift te storten. Onder het motto: veel kleintjes maken een grote.

Eens het ingestelde bedrag bereikt kan het project van start gaan. Wat het publiek terugkrijgt voor de investering varieert sterk. Soms is het gewoon eeuwige dankbaarheid. Vaak is er een niet-financieel voordeel aan verbonden zoals een gadget of een download van een muziekalbum. Maar het kan ook een echte lening zijn, waarbij de aanbieder zijn investeerders na verloop van tijd terugbetaalt met een intrestpercentage. Daarnaast kan een investering ook een deelname in de winst of een aandelenparticipatie opleveren.

Voordelen van crowdfunding

Het grote voordeel bij crowdfunding is dat de projectaanbieder niet langer afhankelijk is van de bank of één grote investeerder. Niet zij beslissen of een project kan doorgaan, maar het grote publiek. Het creëert ook een zekere dialoog, waarbij de kleine investeerder voor waardevolle feedback zorgt. Slaat het idee aan en heeft het project toekomst, dan zal het genoeg geld ophalen. Is er geen kans op slagen, dan zullen investeerders wegblijven. Startende ondernemingen weten dan meteen waar ze voor staan. Gepassioneerde ondernemers met creatieve en originele ideeën of met een sentimentele waarde zijn echter erg gebaat bij crowdfunding.

Bedrijven profiteren dubbel van crowdfunding

Crowdfunding gaat echter verder dan alleen maar geld ophalen. Het is meteen ook uw product, uw merk of uw identiteit in de markt zetten. Belangrijk daarbij is onderscheidend te zijn van andere projecten door innovatie, meerwaarde of creativiteit. Sociale media zijn overigens onlosmakelijk verbonden aan crowdfunding. Projectaanbieders schakelen best alle mogelijke kanalen in om ruchtbaarheid te geven aan hun initiatief.

In de B2B-sfeer kunnen bedrijven dubbel profiteren van crowdfunding. Als kleine investeerders een stukje willen aanschaffen van een onderneming waar ze in geloven, dan zullen ze wellicht ook klant worden en als promotor optreden voor dat bedrijf. Als een bedrijf die ambassadeurs als katalysator kan aansturen, dan staat er een mooie toekomst te wachten.

De bekendste crowdfundingwebsites in België zijn Crofun, My Micro Invest, Look&Fin en Sandawe (strips).

Lees ook:

10 eigenschappen om een investeerder te overtuigen

Op zoek naar financiering buiten de bank om?

Download het e-book met 16 alternatieve financieringsvormen

Gelijkaardige publicaties