Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Code Buysse

Deze Code is gericht op middelgrote en kleine ondernemingen (lees kmo’s) terwijl de Code Lippens gericht is op beursgenoteerde ondernemingen. De Code Buysse is er vooral op gericht om een zekere bewustwording te bewerkstelligen voor de zaakvoerders/bestuurders en dit bv. op het vlak van langetermijnvisie. De Code is enigszins  aangepast, waarbij we de belangrijkste items voor u even op een rijtje zetten.

Eén van de nieuwigheden is dat Baron Buysse pleit voor een raad van advies die bestaat uit zowel interne als externe adviseurs. Deze externe adviseurs zouden na verloop geïntegreerd moeten worden in de raad van bestuur, zodat deze een meer actievere rol op zich kan nemen.

Vervolgens stelt de Code Buysse voor om met comités te werken die binnen de raad van bestuur functioneren. Dergelijke comités zouden vooral handig zijn voor grotere ondernemingen. Men baseert zich hier eigenlijk op de Code Lippens die comités voorstelt voor beursgenoteerde ondernemingen
Zo zouden er drie soorten comités kunnen worden opgericht: het remuneratiecomité, het financieel comité en het benoemingscomité.

Verder bepaalt de Code Buysse dat de onderneming rekening dient te houden met de verschillende belanghebbenden binnen het sociaal, ecologisch en bedrijfseconomisch landschap.

Daarnaast kan er een ook een raad van advies worden opgericht die bestaat uit minimum 2 externe adviseurs. Hier kan de ondernemer zijn ideeën naar voren brengen en zijn langetermijnvisie samen met hen opbouwen.

De Code Buysse raadt aan om met een intern reglement te werken binnen de raad van bestuur, zodat iedereen precies weet waar zich aan te houden (lees: werkingsregels).

Indien men gaat voor een corporate governanceverklaring, zijnde een verklaring van deugdelijk bestuur zoals uiteengezet in de Code Buysse, dan dient deze verklaring opgenomen te worden in het jaarverslag.

Gelijkaardige publicaties