Chinees Nieuwjaar, schulden terugbetalen
Terug naar overzicht
blog

Chinees Nieuwjaar, schulden terugbetalen

In 2017 valt het Chinese Nieuwjaar op 28 januari. De exacte dag wordt bepaald op basis van de stand van de maan. Het Chinese Nieuwjaar is de belangrijkste feestdag voor de Chinezen die ook bekend staat als het lentefestival of het lentefeest. Aangezien de Chinese maankalender niet gelijk loopt met onze Gregoriaanse kalender beginnen de Chinezen overigens aan het jaar 4714.

Met dit Chinees Nieuwjaar wordt het jaar van de aap afgesloten en vangt het jaar van de haan aan. Traditioneel wordt deze periode gevierd met drakendansen en leeuwendansen. Het is gebruikelijk dat de Chinezen nieuwe kleren kopen en hun huis een grondige poetsbeurt geven. Nieuwjaar gaat in het land van de rijzende zon ook gepaard met een groot familiemaal. De goden worden geëerd, mensen geven elkaar cadeaus en vuurwerk is nooit ver weg.

Omdat het Chinese Nieuwjaar ook een nieuwe start betekent, zorgen veel Chinezen er traditioneel voor dat ze hun schulden aflossen. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je een minder goed jaar tegemoet gaat.

Betaalscore

Een nieuw jaar is altijd een uitstekend moment om eens na te gaan hoe het met uw ‘schulden’ gesteld is. Of meer specifiek: welk beeld krijgt de buitenwereld van uw bedrijf? De ideale plaats om daarmee te starten is een bedrijfsrapport erbij nemen over uw onderneming. Zo’n verslag staat boordevol gegevens, informatie en analyses en geeft u een duidelijk beeld van uw financiële betrouwbaarheid. Bekijk het dus op regelmatige basis en zorg ervoor dat de buitenwereld een up-to-date en accuraat beeld heeft van uw bedrijf.

Een positieve uitstraling krijgt u onder andere als u uw rekeningen altijd correct betaalt. Uw facturen te laat betalen heeft immers een negatieve impact op uw betaalscore. De betaalscore geeft aan in hoeverre u de afgesproken betaaltermijnen respecteert. Het is geen indicatie of u al dan niet kunt betalen, maar wel over uw bereidheid om te betalen.

Kredietlimiet

De betaalscore is een geheel andere score dan de kredietlimiet. Een kredietimiet wordt berekend op basis van uw jaarrekening en wordt beïnvloed door tal van andere factoren. Publiceert u geen jaarrekening, dan hangt de kredietlimiet onder andere af van de juridische vorm van uw bedrijf. Het is best mogelijk dat uw kredietlimiet op 0 staat, maar de betaalscore zou wel kunnen aangeven dat u een correcte betaler bent. Focus u dan ook nooit op één score, maar bekijk het bedrijfsrapport in zijn totaliteit.

De betaalscore, het kredietadvies en andere scores zijn een leidraad om uw financiële stabiliteit en betrouwbaarheid uit te drukken. De manier waarop u uw financiële zaken vandaag behandelt, zal een invloed hebben uw toekomst. Uw facturen correct betalen zal leiden tot betere scores en zo krijgt u gemakkelijker krediet bij de bank, investeerders of leveranciers. En zo sluit u wellicht betere deals in de toekomst.

Schuldbemiddeling

Heeft u moeite om uw schulden af te betalen, dan zijn er schuldbemiddelaars die u daarbij kunnen begeleiden. Een schuldbemiddelaar zal in eerste instantie controleren of uw schulden gegrond zijn. Misschien zijn ze wel verjaard of heeft uw leverancier onwettige kosten en intresten aangerekend. Daarnast zal de schuldbemiddelaar proberen om een regeling te treffen met uw schuldeisers. Vaak mag u uw schulden dan gespreid  terugbetalen via een afbetalingsplan. De schuldeiser belooft in dat geval dat hij geen andere stappen zal ondernemen om de schuld in te vorderen. Let op, de schuldeiser kan het voorgestelde afbetalingsplan weigeren, al heeft hij daar weinig voordeel bij als u werkelijk in financiële problemen zit. Door het voorstel te weigeren, zal hij zijn geld niet terugzien. Het spreekt voor zich dat u zich tijdens het afbetalingsplan strikt houdt aan de afspraken.

De 10 meest gebruikte excuses om niet te betalen

Gelijkaardige publicaties