De gevaren wanneer men kredietinformatie gaat crowdsourcen
Terug naar overzicht
blog

Cashflow is GEEN nettowinst

Als een bedrijf een aantal jaren achtereen verlies maakt, dan daalt het eigen vermogen. De verliezen gaan immers ten koste van de reserves. Omdat de verhouding eigen/vreemd vermogen verslechtert, zullen financiers op zoek gaan naar andere of aanvullende zekerheden bij de beoordeling van een financieringsaanvraag. In een eerder blog schreef ik al dat de cashflow een bijzonder belangrijke parameter is.

Een gezonde cashflow toont aan dat u goed in staat bent om de rente en de aflossingen op de financiering te voldoen. Een hoge cashflow verbetert dus aanzienlijk de kans dat uw aanvraag tot financiering wordt goedgekeurd. Daarnaast zult u betere voorwaarden, zoals een lagere risico-opslag kunnen afdwingen. Cashflow geeft ook een antwoord op de vraag of een onderneming de nodige investeringen kan bekostigen uit eigen middelen. Het is een uitstekende maatstaf voor de interne financieringsmogelijkheden, wat uitmondt in een belangrijke indicator voor de financiële slagkracht van een bedrijf. 

Definitie cashflow en voorbeeld

Maar wat is nu precies de cash flow van een bedrijf? De cash flow is de totale hoeveelheid geld die binnenkomt minus de hoeveelheid geld die uitgegeven wordt. De cash flow is de thermometer van het bedrijf. Financiers kijken vooral naar de cash flow in relatie tot andere grootheden. Cash flow in relatie tot de nettoschuld of het vreemd vermogen is bijvoorbeeld erg belangrijk. Cash flow is niet hetzelfde als de nettowinst. Kijk maar naar onderstaande winst- en verliesrekening: 

Omzet

€ 1.500.000

Kosten omzet

€ 1.000.000

Brutoresultaat

€ 500.000

Salarissen

€ 200.000

EBITDA

€ 300.000

Amortisatie/Afschrijvingen

€ 100.000

EBIT

€ 200.000

Rente

€ 15.000

Belasting

€ 20.000

Nettowinst

€ 165.000

De nettowinst is €165.000, maar de cash flow meet alleen de in- en uitgaande kasstromen. Bedragen die u van de winst mag aftrekken voor amortisatie en afschrijvingen zijn geen kasverschuivingen en behoren dus niet tot de cash flow. In bovenstaand geval is de cash flow dus de nettowinst met daarbij opgeteld de amortisatie/afschrijvingen, wat in dit voorbeeld gelijk is aan €265.000. Winstcijfers, vooral van grotere concerns, zeggen niet zoveel meer omdat er altijd wel bijzondere baten of lasten genomen (moeten) worden. Iemands cashflow laat echter duidelijk zien hoeveel geld er in en uit de onderneming rolt.

Cash flow is belangrijk voor de waardering van een bedrijf. Er worden diverse waarderingsmodellen gebruikt, maar de belangrijkste is de methode waarbij de toekomstige kasstromen contant worden gemaakt. Het zijn interessante modellen, want veel (kleinere) familiebedrijven worstelen vaak met de vraag wat het bedrijf nu precies waard is. 

Meer lezen over de cash flow en hoe u deze kunt verbeteren? Lees dan ook:

Wilt u meer lezen over hoe u uw bedrijf slim kunt financieren? Ga dan direct naar ons
downloadcenter en download gratis ons eBook!

Hoe uw bedrijf slim financieren

Gelijkaardige publicaties