Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

Btw nummer opzoeken in Europa

Levert u wel eens producten of diensten aan een zakelijke klant in een ander EU-land? Dan mag u de btw over de aankopen die onmiddellijk betrekking hebben met deze leveringen aftrekken in eigen land. Ook uw klant mag de btw die hij betaald heeft in eigen land aftrekken. Hij moet echter wel een btw nummer hebben.

Geldigheid btw nummer controleren

Vooraleer u producten of diensten levert aan een klant in een ander Europees land, moet u nagaan of uw klant geregistreerd is voor btw en een btw nummer heeft. Net zoals u dat eigenlijk ook in België doet. Voor Europa kan dat onder meer via deze pagina of door de EU-database VIES te raadplegen. Daar kunt u nagaan of een specifiek btw nummer geldig is. De EU-database VIES is in verschillende talen beschikbaar. Let op, hoewel de informatie daar in principe correct moet zijn, kan de Europese Commissie geen garanties geven over de nauwkeurigheid van de VIES-database, aangezien zij de gegevens van de EU-landen ontvangt.

Wilt u meer informatie en absolute zekerheid, dan kunt u best contact opnemen met het contactpunt in het betrokken land. Dat kan bevestigen of een bepaald btw nummer geldig is of niet.

Kunt u buitenlandse btw recupereren?

Ja, binnen de EU

Ondernemingen die actief zijn in een andere lidstaat van de Europese Unie, maar er niet gevestigd of geregistreerd zijn bij de btw-administratie, betalen in die lidstaten btw op hun uitgaven. Denk maar aan hotelrekeningen, restaurantkosten en kosten voor beurzen. Toch hebben bedrijven ook voor die btw, net zoals voor de btw die ze in eigen land betalen, recht op een terugbetaling.

Via anvraag buiten de EU

Als uw onderneming in een andere lidstaat goederen aankoopt voor wederverkoop, dan moet ze zich (in de meeste gevallen) registreren bij de btw-administratie in de desbetreffende lidstaat. U hebt dan een lokaal btw nummer om ter plaatse gemakkelijk zaken te kunnen doen. In dat geval moet u de btw-teruggave vragen via de gewone btw-aangifte in die lidstaat.

Als u de btw wilt terugvragen die u in een andere lidstaat van de EU heeft betaald, moet u een aanvraag indienen via Intervat - VatRefund. De aanvraag dient u online te doen en kan niet meer op papier gebeuren.

Gelijkaardige publicaties