Artikel
Geschreven door Filip Hendrickx
Posted on 11/02/2014

Bedrijven en consumenten investeren opnieuw

30 keer gelezen

Politici allerhande verdedigen al een half jaar dat het ergste achter de rug is. Dat we naar een herstel groeien. Helaas kunnen niet alle cijfers hun beweringen kracht bijzetten. 

Een artikel in Knack gaf vorig week een mooi overzicht van belangrijke economische indicaties. Deze vertellen welke richting het uitgaat. Ik bundel in deze blog de meest interessante quotes.

Gino Van Ossel

Professor marketing Vlerick Business School over het consumentenvertrouwen: "Het consumentenvertrouwen is zich al tien maanden aan het herstellen, maar blijft negatief. Tegelijkertijd zijn de Belgen de crisis en de negatieve berichten daarover zat. Ze zijn toe aan een inhaaloperatie. Hebben ze de aankoop van een nieuwe wagen en wasautomaat een paar jaar kunnen uitstellen, dan zijn ze nu verplicht om een nieuwe te kopen. "

Bart Van Craeynest 

Hoofdeconoom van Petercam  over het ondernemersvertrouwen: "In de meeste sectoren, behalve de bouw, lopen de orders opnieuw binnen. De bedrijven laten de crisis stilaan achter zich en plaatsen vervangingsinvesteringen."

Gert Peersman

Professor economie aan de UGent over de economische groei: "Onze bijzonder lage groei werd op een zeer kunstmatige manier gerealiseerd. De rente van de ECB is bijna nul procent, heel veel landen hebben schulden opgebouwd."

Koen De Leus

Macro-econoom bij KBC over de export: "De Belgische export zal meesurfen op het internationale conjunctuurherstel. Wel verliezen we marktaandeel. Ook boeten we in aan concurrentiekracht door onze hoge loonkosten en een tragere productiviteitsgroei in vergelijking met onze buurlanden."

Carsten Brzeski

Econoom van ING over Duitsland: "Berlijn zet meer in op infrastructuurwerken. De Duitse regering zet de grote middelen in voor een duurzame en hernieuwbare energievoorziening. Daar kan de Belgische bouwsector op inspelen."

Bron: Knack-artikel 'Is de economische crisis echt voorbij?', woensdag 5 februari 2014