Comment analyser des comptes annuels en 5 minutes
Terug naar overzicht
blog

9 partijen die geïnteresseerd zijn in uw jaarrekening

Uw jaarrekening vertelt u meer over de gezondheid van uw onderneming. Interessant voor u als zaakvoerder of voor uw medewerkers. Maar er zijn ook externe partijen die uw cijfers graag grondiger bekijken. Wie zijn de verschillende partijen die uw jaarrekening lezen?

Gemakkelijk jaarrekeningen raadplegen

Voor de meeste vennootschappen zijn jaarrekeningen alvast gemakkelijk op te sporen en in te kijken via de Nationale Bank van België of bedrijfsinformatiebureaus zoals Graydon. Voor kleinere ondernemingen, zoals eenmanszaken, is dat iets moeilijker omdat ze niet verplicht zijn om hun jaarrekening te publiceren. Voor deze ondernemingen zijn er andere bronnen en methodes om een beeld te vormen van de kredietwaardigheid.

Voor heel wat vennootschapsvormen blijft de jaarrekening in ieder geval een belangrijke bron van informatie.

Deze partijen lezen uw jaarrekening

  1. Banken en kredietverstrekkers willen weten hoe goed hun klanten het doen. Op basis van uw financiële situatie zullen ze oordelen over eventuele (bijkomende) kredieten.
  2. Investeerders lichten bedrijven grondig door vooraleer ze hun geld investeren. Zij willen uiteraard weten of hun investering ook zal renderen.
  3. Aandeelhouders willen hun investering opvolgen, checken of het bedrijf nog de koers vaart waarin ze geloven, een uitstapmoment kiezen, extra investeren, ... Ook zij willen weten of ze hun geld goed belegd hebben.
  4. Leveranciers hebben er alle belang bij dat hun facturen betaald worden. Ze hebben geen ongelijk als ze enkel uitstel van betaling geven aan financieel gezonde bedrijven. Als een grote rekening onbetaald blijft, dan kunnen ze zefl in de problemen komen.
  5. Klanten willen betrouwbare en rendabele leveranciers. Zo zijn ze verzekerd van correcte leveringen en continuïteit in de handelsrelatie. Als een financieel wankele leverancier geen aankopen meer kan doen, dan kan de productie achterop hinken. En dat brengt dan weer leveringen in gevaar.
  6. Concurrenten zijn benieuwd hoe de andere spelers het in de markt doen.
  7. Medewerkers en sollicitanten leren meer over de gezondheidstoestand van hun (toekomstige) werkgever. Het helpt hen bij hun beslissingen over hun verdere carrière. Kiezen zij voor een stabiele onderneming of voor een bedrijf dat minder goed scoort op vlak van kredietwaardigheid? Daarnaast kan de jaarrekening voor medewerkers ook interessant zijn om te beslissen over een eventuele aankoop van stockopties of aandelen.
  8. Drukkings- en belangengroepen volgen geviseerde bedrijven nauwlettend. Investeren ze echt in duurzame projecten zoals ze beloofd hebben? Hebben ze financieel transparante constructies?
  9. De fiscus. Niet onbelangrijk. U bent verplicht een kopie van de jaarrekeningen toe te voegen in de aangifte vennootschapsbelasting. De fiscus krijgt dus ook uw jaarrekening onder ogen. En die zal hij met argusogen bekijken.

Lees ook het gratis e-book en kom alles te weten over de jaarrekening:

De jaarrekening lezen voor Dummies

Gelijkaardige publicaties