Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

5 concrete tips om uw DSO te verlagen

Snelle betalingen zorgen ervoor dat u steeds over voldoende werkkapitaal beschikt. In deze blog geven wij u vijf concrete tips om uw DSO te verlagen.

5 Tips waarmee u, uw DSO verlaagd

  1. Maak een erezaak  van correcte en snelle facturatie 
    Wanneer u niet factureert, begint de betalingstermijn nog niet te lopen. Wanneer u fout factureert, heeft uw klant een excuus om niet te betalen. Dit heeft een grote impact op uw cashflow. Gebruik indien mogelijk elektronische facturatie.
     
  2. Communiceer open en duidelijk met uw klanten
    Vermeld uw algemene en specifieke verkoopvoorwaarden op de offerte, de bestelbon, de factuur, de orderbevestiging of op uw aanmaningen. Zet de voorwaarden ook op uw website. Als uw klanten goed weten wat er is afgesproken, zullen ze sneller correct betalen.
     
  3. Zorg dat het bedrag en de betaalwijze goed opvallen
    Zorg ervoor dat de belangrijkste zaken op uw factuur (bedrag, hoe en wanneer uw klant moet betalen) visueel goed opvallen. Klanten lezen niet altijd even aandachtig. Gebruik schema’s, werk visueel op facturen en aanmaningen. En vooral: integreer de mogelijkheid tot elektronische betalingen in facturen en aanmaningen die u digitaal verstuurt. Dit is voor veel leveranciers ongetwijfeld nog toekomstmuziek, maar om uw klant aan te sporen tot een snelle betaling moeten we het hem zo gemakkelijk mogelijk maken.
     
  4. Stuur voor de vervaldag proactief een bericht
    Dit doet u naar nieuwe klanten, naar klanten met veel facturen of naar klanten met grote facturen. Herinner hen aan de komende vervaldag(en). Hierdoor gaat het argument ‘wij zijn vergeten te betalen’ niet meer op.
     
  5. Verlies geen tijd na de vervaldag
    Volg de openstaande vordering goed op. Geef ze uit handen na maximum 1 maand. Zo verliest u er zelf minder tijd aan en zet u uw wanbetalers extra onder druk.
Gelijkaardige publicaties