Studiedag: "Wanneer dreigt een onderneming in moeilijkheden te geraken?
Terug naar overzicht
blog

1 + 1 = 3

We leven en werken meestal niet alleen. Gelukkig maar! Wat zou dat eenzaam zijn. We worden omringd door mensen die, als het goed zit, hetzelfde doel nastreven als wij. En toch is SAMENwerken niet altijd eenvoudig. In een familie zijn mensen verbonden door een verwantschap, in een vriendenkring door emoties. In een onderneming door een taak. Mensen met een totaal verschillende achtergrond, interesse en soms ook met verschillende kennis en motivatie worden samengebracht. Jong en oud, man en vrouw hebben als enige link het werk, de taak die ze moeten vervullen. Sommigen komen goed overeen, tussen anderen klikt het minder goed en toch moeten zij samen aan hetzelfde doel werken.

Een van de belangrijkste opdrachten van een goede manager is dan ook ervoor te zorgen dat al die individuen samen aan het grotere geheel bijdragen. Verder kijken dan hun eigen belangen. In dit kader is - los van alle ethische implicaties - ‘het gevangenendilemma’ erg sprekend:

Twee mensen plegen samen een overval. Ze worden nadien door de politie opgepakt. Er zijn enkel kleine aanwijzingen dat ze mogelijk iets met de overval te maken hebben, maar er zijn geen concrete bewijzen. Ze worden apart verhoord. Hebben ze voldoende vertrouwen in elkaar om te zwijgen en zo vrijuit te gaan? Of zal één van hen loslippig zijn waardoor hij een lichtere straf krijgt dan zijn kompaan omdat hij meegewerkt heeft met de politie? Of gaan ze beiden aan het praten waardoor ze allebei de maximumstraf krijgen?

Als een manager zijn mensen kan overtuigen dat we samen sterker zijn en dat 1 + 1 echt wel eens 3 kan zijn, dan zal zijn team veel performanter scoren.

Gelijkaardige publicaties